Világörökségek

Néha talán nem is értékeljük eléggé saját kincseinket, természeti vagy épített örökségünket. Mert itt vannak a közelünkben, megszoktuk, természetesnek vesszük őket.

Világörökség Budapesten

A budapesti Duna-part egyike a világ kiemelkedően szép látképeinek. A Világörökség részét képezi a budai oldalon a Műszaki Egyetem néhány épülete és a Lánchíd által közrefogott terület, a Gellért fürdő, a gellérthegyi Szabadság szobor és a Citadella, valamint a budai Vár épületei és a Duna-part a Margit hídig.

A Magyar Várományosi Listán szereplő helyszínek

A Világörökség Magyar Nemzeti Bizottsága dönt arról, hogy a hozzá beérkezett javaslatok alapján mely helyszíneket tartja esélyesnek és érdemesnek egy valamikori felvételre a Világörökségi Listára. E helyszínek szerepelnek az úgynevezett Magyar Várományosi Listán.

Busójárás - Mohács

Noha még ma is ugyanúgy a farsang utolsó csütörtökjétől húshagyókeddig tart a busójárás, mint régen - vagyis a farsang utolsó hat napján van -, az eseménysor sokat változott: számos elem fokozatosan eltűnt, s helyet adott a látványosabb programoknak.

Fertő-táj

A Fertő tó Ausztria és Magyarország területén található, így a két ország közös felterjesztése alapján került fel a Világörökségi Listára. A tó a Fertő-Hanság Nemzeti Park része, 1979-ben az UNESCO bioszféra rezervátummá nyilvánította, és Európa nemzetközi jelentőségű vadvizeként tartják számon.
Tovább
Tovább
Tovább
Tovább
Tovább

Hollókő ófalu és környezete

Hollókő Budapesttől mintegy 100 km-re festői környezetben, a Cserhát-hegység dombjai között bújik meg. A falu története a XIII. századig nyúlik vissza, akkor, a tatárjárás után épült a Szár-hegyen álló vár. Neve talán abból a legendából ered, hogy egy várúr szépasszonyt rabolt, akinek a dajkája boszorkány volt.

Hortobágyi Nemzeti Park – a Puszta

A Hortobágy Európa legnagyobb összefüggő, természetes füves pusztája, vagyis nem az erdők kiirtása és a folyószabályozás eredményeként jött létre. Az 1973-ban létrehozott első magyar nemzeti park az ország legnagyobb védett területe (82 ezer hektár).

Pécsi ókeresztény sírkamrák

Pécs város római kori elődje, Sopianae késő római ókeresztény temetője 2000-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára. A feltárt leletegyüttes építészetében és falfestészetében rendkívül sokoldalúan és összetetten szemlélteti a Római Birodalom északi és nyugati provinciáinak korakeresztény temetkezési építészetét és művészetét.

Az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete

Az egykori Pannónia provincia adta annak a hegynek a nevét (mons Pannonia), amelyen a Szent Márton nevét viselő monostor épült, s amely hamarosan "Szent Hegy" (Mons Sacer) lett. A bencés apátságot Géza fejedelem alapította 996-ban.

Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék

A Tokaj nevet az egész világon a borral azonosítják, de a világörökségi címet az ezzel együttjáró szőlőtermelési és borászati kultúra megőrzéséért is kapta. A Magyarország észak-keleti részén elterülő borvidéken előkerült a mai szőlőfajták közös ősének tekinthető miocén kori ősszőlő levelének lenyomata.
Tovább
Tovább
Tovább
Tovább
Tovább